جواب سوالات فصل دوم علوم هفتم – صفحه 7 . 8 . 9 . 10 . 11 | گام به گام فصل 2 کتاب علوم تجربی هفتم دبیرستان درسنامه آموزشی اندازه گیری در علوم و ابزارهای آن ما پاسخ به سوالات فصل به فصل علوم هفتم جواب صفحه به صفحه کتاب و منابع کمک درسی دوره اول متوسطه پاسخ به کتاب های درسی پایه هفت دبیرستان درسنامه آموزشی علوم تجربی هفتم بصورت رایگان برای کاربران دانشکده ها قرار داده ایم.
جواب تمام فعالیت های علوم هفتم فصل دوم با پاسخ حل فصل 2 علوم هفتم جواب فعالیت ، فکرکنید ، آزمایش کنید ، خودرابیازمایید ، اطلاعات جمع آوری کنید ، گفت و گو کنید ، علوم تجربی پایه هفتم صفحه به صفحه در سایت daneshkadeha میتوانید مشاهده کنید.
خب در این فصل 2 : اندازه گیری در علوم و ابزارهای آن علوم هفتم با پاسخ ما چه صفحاتی قرار است برای شما قرار دهیم؟
- جواب صفحه 7 علوم هفتم
- جواب صفحه 8 علوم هفتم
- جواب صفحه 9 علوم هفتم
- جواب صفحه 10 علوم هفتم
- جواب صفحه 11 علوم هفتم
تمام جواب سوالات علوم هفتم فصل دوم صفحه به صفحه را در قسمت زیر برای شما قرار داده ایم که میتوانید تا انتهای همین مقاله که گام به گام علوم هفتم فصل 2 با جواب قرار داده شده است را مطالعه کنید.
برای اینکه مشخص کنید در مدت یک سال چقدر رشد کردهاید، قد و وزن خود را اندازه میگیرید. برای به موقع رسیدن به مدرسه با اندازهگیری زمان سر وکار داریم. پزشک با اندازهگیری فشار خون، دمای بدن، ضربان قلب و استفاده از نتیجهٔ آزمایشهای انجام شده به سلامتی یا بیماری ما پی میبرد. نجّار با اندازهگیری طول، عرض، ارتفاع و زاویهها و با استفاده از مقدارهای به دست آمده به طراحی و سپس ساخت لوازم چوبی میپردازد.
این نمونهها و دهها نمونه دیگر نشان میدهد که زندگی ما به اندازه گیری و ابزارهای آن وابسته است. شما در این فصل با برخی اندازه گیریها و ابزارهای آنها آشنا میشوید.
آیا میدانید
استاندارد و اندازه گیری
ممکن است تاکنون بارها کلمهٔ استاندارد را شنیده باشید. آیا به معنا و اهمیت آن فکر کردهاید؟ آیا علامت آن را میشناسید؟ استاندارد در واقع میزان، معیار و شاخصی برای سنجش و اندازهگیری کیفیت فراوردهها است. یکی از اولین استانداردهای پایه گذاری شده در جهان به یکسان شدن واحدهای اندازه گیری طول، جرم و زمان مربوط است.
اندازهگیری
اندازهگیری، یک مرحلهٔ مهم برای جمعآوری اطلاعات است. اندازهگیری به ما کمک میکند تا اشیا را از لحاظ اندازه، مقدار، بزرگی و کوچکی، بلندی و کوتاهی و… با هم مقایسه کنیم. اندازهٔ هر چیز را با یک عدد و یکای آن گزارش میکنیم. به یکای اندازهگیری، واحد نیز میگویند؛ مثلاً طول حیاط مدرسه 40 قدم پارساست. پارسا این طول را با قدمهای خود اندازهگیری کرده است. بنابراین «قدم» یکای اندازهگیری اوست. اگر این اندازهگیری توسط رضا انجام شود، ممکن است «42 قدم» رضا به دست آید و… .
دانشمندان برای اینکه عددهای حاصل از اندازهگیریهای مختلف یک چیز با هم مقایسه پذیر باشند در نشستهای بینالمللی توافق کردند که برای هر کمیت یکای معینی را تعریف کنند؛ مثلاً برای جرم یکای کیلوگرم، برای زمان یکای ثانیه، برای طول یکای متر و… را تعریف کردند.
هر جسم از ماده تشکیل شده است
ماده جرم و حجم دارد. جرم یک جسم را با یکای کیلوگرم یا گرم اندازه میگیرند. جرم هر جسم مقدار مادهٔ تشکیل دهندهٔ آن جسم است. جرم اجسام را به وسیلهٔ ترازو اندازه گیری میکنند.
جواب فعالیت صفحه 7 علوم هفتم
گام به گام فصل 2 علوم هفتم صفحه 7 جواب فعالیت دوره اول متوسطه دبیرستان را میتوانید با پاسخ در قسمت زیر مشاهده کنید.
شکل زیر، جرم چند چیز مختلف در اطراف ما را نشان میدهد. چرا جرم برخی با گرم و جرم بعضی با کیلوگرم ثبت شده است؟ زیرا گرم نسبت به کیلوگرم واحد کوچکتری است. بنابراین برای بالا بردن دقت اندازه گیری، اجسام سبکتر را با واحد گرم و اجسام سنگین تر را با واحد کیلوگرم بیان میکنند.
در سال قبل دیدیم وزن جسم برابر با نیروی گرانشی (جاذبهای) است که از طرف زمین بر جسم وارد میشود و جسم را به طرف زمین میکشد. وزن جسم را توسط نیروسنج اندازهگیری میکنند. داخل نیروسنج یک فنر قرار دارد که میتواند کشیده شود. مقدار کشیدگی فنر داخل نیروسنج به اندازهٔ نیرویی بستگی دارد که به نیروسنج وارد میشود.
وزن یک جسم را با یکای نیوتون نشان میدهند. یک نیوتون، نیروی کوچکی محسوب میشود؛ مثلاً وزن یک سیب کوچک 100 گرمی تقریباً 1 نیوتون و وزن یک طالبی 1 کیلوگرمی تقریباً 10 نیوتون است.
جواب فعالیت صفحه 8 علوم هفتم
گام به گام فصل دوم علوم هفتم صفحه 8 جواب فعالیت دوره اول متوسطه دبیرستان را میتوانید با پاسخ در قسمت زیر مشاهده کنید.
با استفاده از ترازو و نیروسنج، جرم و وزن هریک از مواد زیر را اندازه گیری کنید. قبل از اندازه گیری جرم تخمینی خودتان را بنویسید.
تکرار اندازهگیری و میانگین گرفتن از اعداد به دست آمده، دقت اندازهگیری شما را افزایش میدهد.
طول و حجم
فاصلهُ بین دو نقطه و مسافتی را که یک جسم طی میکند با یکای طول، اندازه میگیریم. کیلومتر، متر، سانتیمتر و میلیمتر یکاهای متداول طولاند.
جواب فعالیت صفحه 8 علوم هفتم
جواب سوالات فصل 2 علوم هفتم صفحه 8 جواب فعالیت دوره اول متوسطه دبیرستان را میتوانید با پاسخ در قسمت زیر مشاهده کنید. شکل زیر چند اندازهگیری طول را نشان میدهد. چرا طول مداد با سانتیمتر، قطر نوک آن با میلیمتر، طول حیاط با متر و فاصلهٔ تهران تا مشهد با کیلومتر بیان شده است؟ زیرا طول مداد بیشتر از قطر آن است و طول فاصله دو شهر بسیار بیشتر از یک حیاط است میباشد پس ما نمیتوانیم برای نوک مداد که قطر بسیار کوچکی دارد از سانتیمتر یا واحد دیگری بهجز میلیمتر استفاده کنیم باید واحد با اندازه جسم تناسب داشته باشد همانطور که برای جرم این تناسب را رعایت میکردیم. پس اندازه نوک مداد در حد میلیمتر، طول مداد در حد سانتیمتر، طول حیاط در حد متر، فاصله تهران تا مشهد در حد کیلومتر است. برای اینکه اندازهها دقیق بیان شوند، باید برای هر یک از واحد مناسب استفاده کرد.
یکی از ابزارهای اندازهگیری طول اجسام کوچک، خطکش است. طول خطکشهای آزمایشگاهی برحسب سانتیمتر و میلیمتر درجه بندی شده است. به نظر شما، هنگام اندازهگیری طول یک جسم با خطکش باید به چه نکاتی توجه کنیم؟
حجم یک جسم برابر با مقدار فضایی است که جسم اشغال میکند. حجم جسم را معمولاً برحسب متر مکعب، یا سانتیمتر مکعب یا لیتر اندازه میگیرند. یک لیتر برابر با حجم ظرف مکعبی شکل به طول، عرض و ارتفاع 10 سانتیمتر است. بنابراین یک لیتر معادل 1000 سانتیمتر مکعب است.
از ظرفهای مدرج برای اندازه گیری حجم مقدارهای کم مایع استفاده میکنیم.
آیا میدانید
یکای متداول اندازهگیری حجم مایعها، لیتر (L) و میلیلیتر (mL) است. یک لیتر برابر با 11000″>1100011000 مترمکعب است. به عبارت دیگر هر متر مکعب برابر با 1000 لیتر است. حجم 1 سانتیمتر مکعب (1cm3″>1cm31cm3)، 1میلیلیتر (1mL) و 1 سی سی (1cc) با هم برابرند.
جواب فعالیت صفحه 9 علوم هفتم
جواب سوالات فصل دوم علوم هفتم صفحه 9 جواب فعالیت دوره اول متوسطه دبیرستان را میتوانید با پاسخ در قسمت زیر مشاهده کنید.
با استفاده از استوانهٔ مدرج و آب، حجم یک سنگ کوچک را اندازه بگیرید و دربارهٔ روش اندازهگیری خود توضیح دهید.
ابتدا مقداری آب را در استوانهٔ مدرج میریزیم و حجم آب را از روی خطوط مدرج روی استوانه میخوانیم. سپس سنگ را درون استوانه مدرج میاندازیم و حجم را دوباره میخوانیم. سپس دو عدد به دست آمده را از هم کم میکنیم. عدد حاصل برابر با حجم سنگ است.
چگالی
اگر یک مکعب چوبی و یک مکعب فلزی توپر را که شبیه یکدیگرند، روی آب قرار دهید، چه اتفاقی میافتد؟ کدام یک روی آب شناور میماند و کدام یک در آب فرو میرود؟
جواب فعالیت صفحه 9 علوم هفتم
سوالات فصل 2 علوم هفتم صفحه 9 جواب فعالیت دوره اول متوسطه دبیرستان را میتوانید با پاسخ در قسمت زیر مشاهده کنید.
چند مکعب هم اندازهٔ چوبی، فلزی و… بردارید و با اندازهگیری جرم و حجم آنها جدول را کامل کنید.
الف) نسبت جرم به حجم کدام بیشتر است؟ مکعب فلزی
ب) چه رابطهای بین این نسبت و فرو رفتن در آب وجود دارد؟ هر چه نسبت جرم به حجم ماده ای بیشتر باشد، بیشتر در آب فرو میرود.ٰ
اینکه یک جسم در آب فرو برود یا روی آب شناور بماند به کمیتی به نام چگالی بستگی دارد. در واقع چگالی، مقدار جرمی است که در حجم معینی از یک جسم وجود دارد؛ از این رو به صورت نسبت جرم جسم به حجم آن تعریف میشود.
معمولأ یکای چگالی بر حسب گرم بر سانتیمتر مکعب یا کیلوگرم بر مترمکعب بیان میشود.
جواب خود را بیازمایید صفحه 10 علوم هفتم
فصل 2 علوم هفتم صفحه 10 جواب خود را بیازمایید دوره اول متوسطه دبیرستان را میتوانید با پاسخ در قسمت زیر مشاهده کنید.
دانش آموزی برای به دست آوردن چگالی یک کلید، نخست با ترازو، جرم آن را (12g)؛ سپس حجم آن را با استفاده از یک استوانهٔ مدرج و مقداری آب، اندازه گرفت. با توجه به اعداد روی شکل، چگالی کلید را حساب کنید.
گرم12= جرم کلید
سانتی متر مکعب 3=50-53= حجم آب – مجموع حجم آب و حجم کلید = حجم کلید
گرم بر سانتی متر مکعب 123=4″>123=4123=4 = چگالی کلید =(حجم و جسم)/(جرم و جسم)= چگالی جسم
جواب فعالیت صفحه 10 علوم هفتم
علوم هفتم صفحه 10 جواب فعالیت دوره اول متوسطه دبیرستان را میتوانید با پاسخ در قسمت زیر مشاهده کنید. دانشآموزی برای به دست آوردن چگالی یک سنگ کوچک، ابتدا جرم آن را با ترازو اندازه میگیرد و مقدار 400 گرم را به دست میآورد، سپس آن را درون استوانهٔ مدرج که 500 سانتیمتر مکعب آب دارد، میاندازد. سطح آب روی 600 سانتیمتر مکعب قرار میگیرد. چگالی سنگ چقدر است؟
زمان
آیا میتوانیم بدون در نظر گرفتن زمان و مدت انجام دادن یک فعّالیت، کارهای روزانهٔ خود را تنظیم کنیم و به موقع انجام دهیم؟
در بسیاری از موارد ترتیب و توالی یک پدیده مهم است؛ مثلاً ساعت 7٫5 صبح کلاس درس مدرسه شروع میشود؛ ساعت 9، زنگ تفریح است، ساعت 12٫5 زمان نماز و ناهار است و… . در کارهای روزانه بیشتر با این نوع اندازهگیری زمان سروکار داریم؛ اما در بسیاری از موارد دیگر، مدت زمان هر فعالیت مهم است؛ مثلاً چقدر طول میکشد تا با اتوبوس از مدرسه به خانه برسیم؛ چقدر طول میکشد تا غذا روی اجاق بپزد؛ چقدر طول میکشد تا یک دانهٔ گندم کاشته شده به یک خوشهٔ رسیده قابل برداشت تبدیل شود و… .
در مجموع میتوان گفت زمان را اندازه میگیریم تا بتوانیم به سؤال «چه وقت» یا «چه مدت» پاسخ دهیم. برای اندازهگیری زمان معمولاً از ساعت یا زمانسنج استفاده میشود.
یکای اندازهگیری زمان، ثانیه است؛ اما در زندگی روزمره از یکاهای دقیقه، ساعت، شبانه روز، سال و… استفاده میشود.
جواب فعالیت صفحه 11 علوم هفتم
گام به گام فصل 2 علوم هفتم صفحه 11 جواب فعالیت دوره اول متوسطه دبیرستان را میتوانید با پاسخ در قسمت زیر مشاهده کنید. با استفاده از ساعت یا زمانسنج، زمان میانگین ضربان قلب هر یک از اعضای گروه خود را اندازهگیری کنید. برای این منظور تعداد ضربانها را در یک دقیقه بشمارید. این کار را برای هر نفر، سه بار تکرار کنید و میانگین آن را به دست آورید و به صورت نمودار ستونی نشان دهید.
دقت در اندازهگیری
اندازهگیریها همواره با تقریب همراهاند و دقت اندازهگیری به دقّت شخص و دقت وسیلهٔ اندازهگیری بستگی دارد. زمانی که طول یک جسم را با خطکش سانتیمتری اندازهگیری میکنیم، دقت ما حدود سانتیمتر است. در نوشتن نتیجهٔ اندازهگیری باید به میزان دقّت وسیلهٔ اندازهگیری توجه شود.
در شکل الف، طول مداد حدود 16 سانتیمتر و دقت خط کش نیز 1 سانتیمتر است. اگر نوک مداد بین دو عدد باشد، باید ببینیم که نوک مداد به کدام عدد نزدیکتر است و آن را گزارش کنیم. مثلاً اگر نـوک مداد بین 12 سانتیمتر و 13 سانتیمتر باشد و به عدد 12 سانتیمتر نزدیکتر باشد، طول مداد را 12 سانتیمتر گزارش میکنیم. (شکل ب)
شکل زیر یک ترازوی رقمی (دیجیتال) را نشان میدهد که میتواند تا 0/1 گرم را اندازهگیری کند. جرم سیب روی این ترازو 157/8 گرم خوانده میشود.